En este momento estás viendo 40  aniversari  de  les Normes de la Real Acadèmia de Cultura Valenciana o de El Puig.

40  aniversari  de  les Normes de la Real Acadèmia de Cultura Valenciana o de El Puig.

Consciència Valenciana, va assistir a esta celebració en la que és va oferir un homenage als artífex´s de la normativa valenciana, i este acte, promogut per la RACV, va aglutinar a moltes persones de tots els àmbits de la cultura valenciana.

El passat dimecres 6 d´abril de l´any 2022, se commemorà, en un solemne acte realisat  en  L´Ateneu  Mercantil  de  Valéncia,  el  40  aniversari  de  les  normes ortogràfiques actualisades de la Real Acadèmia de Cultura Valenciana (RACV) o de El Puig, acte al qual assistí Consciència Valenciana, en esta celebració és va oferir un homenage als artífex´s de la nova normativa valenciana. Cal reconéixer que este acte promogut per la RACV va aglutinar a moltes persones de tots els àmbits de la cultura valenciana,

Pero també entitats que divulguen l´Ídioma Valencià per mijos diversos, com obres de teatre, poesies, llibrets de falles…. Algun polític i mig de comunicació, que fan un treball molt important per a la societat valenciana, la que no vol cap intrusisme d´una atra llengua aliena a la Llengua Valenciana. Seria molt llarc escriure sobre les personalitats  presents  en  l´acte  que  participaren  des  del  començament  d´estes normes fins als nostres dies.

Per una part, va a ser un plaer el vore cares tan conegudes de valencians que han fet lo impossible per defendre la  Llengua Valenciana, sent un  enorme plaer escoltar el relat de Na Ampar Cabanes pel seu càrrec en la Conselleria d´Educació del      govern      provisional      pre-autonòmic      (1981-1982),      per      a      que l´Idioma valencià fora ensenyat en les escoles, davant les dificultats que ya existien en aquells anys per les accions pancatalanistes, accions que se intensificaren al guanyar en 1982 les elecions generals i autonomiques el PSOE, PV, els quals varen anular tot lo creat sobre l´Idioma Valencià per a impondre les Normes de Castelló o del 32. Cal dir que estes normes eren provisionals i dels firmants de les Normes del 32, l´únic filòlec que hi havia era el Pare Fullana. El Pare Lluís Fullana  Mira, gramàtic    i catedràtic de la Llengua Valenciana, les va firmar, molt pressionat, i atenent a la seua provisionalitat i perfectibilitat, escrivint al costat de la seua firma “Atés lo caràcter provisional que tenen les bases anteriors, no tenim inconvenient en firmar- les”, i despuix es va arrepenedir.

Els catalanistes varen incorporar paulatinament ad estes bases les Normes del Institut d’Estudis Catalans (IEC), lo que al final han confòs i conseguit en l´actual Acadèmia Valenciana de la Llengua (AVL) ¿?

La Secció de Llengua i Lliteratura Valencianes de la RACV confeccionà una nova codificació ortogràfica per a la Llengua Valenciana, partint dels treballs i indagacions científiques i llingüístiques del juge i escritor Miquel Adlert, del filòlec Lluís Fullana i atres molts escritors que dien escriure en valencià. Esta nova normativa de la RACV fon ratificada el 7 de març de 1981 per un miler de personalitats aixina com per diferents entitats. L’acte d’adhesió tingué lloc en el Monasteri de Santa Maria de El Puig, per açò popularment les normes de la RACV són també conegude s com a Normes de El Puig. Per acabar, destacar el gran aplaudiment i posant-se en peu tots els assistents presents en ser nomenada Na Ampar Cabanes Betancour, i una atra dona que també va a rebre més o manco els mateix honor va ser Na Maria Dolores Garcia Broch. Este acte és el que va conciliar i unir més al valencianisme.

Eixa unió és lo que fa falta en política, anar units, de fet hi ha dos formacions a dia de hui que estan unint forces en partits polítics junt a associacions, com és Decidix i Unió-N.

Ya com a punt i final, desigem, de tot cor, felicitats a tots els homenajats per la seua contribució al valencianisme.

Deja una respuesta