En este momento estás viendo Pareix mentira pero encara hi ha valencians que li diuen paellera a la paella.

Pareix mentira pero encara hi ha valencians que li diuen paellera a la paella.

Còpia de la carta que hem enviat a Arrocería Amadeo, del Grau de Gandia que no coneixem personalment, pero que vos recomanem visitar per a gojar d’un bon arròs a tenor de les bones resenyes i valoracions que té, pero que llamentablement utilisa la paraula paellera per a denominar el recipient a on es cuina nostra internacionalment famosa paella.

Apreciat Senyor Amadeu,

He vist en Youtube diversos vídeos que fa vosté sobre els arrossos, entre ells la paella valenciana i la veritat és que deurien estar bons, un 10 sobre 10.

Pero, sempre hi ha un pero, no vullc que s’enfade per la crítica que vaig a fer-li, si s’enfada els arrossos no li eixiran tan bons i perdrà clients.
En el vídeo sobre la paella valenciana, en els ingredients està encertat en un 99%, falla en les verdures, no posa ni nomena el rochet, pero la PAELLA és un plat que inclús encertant tots els ingredients, sempre el cuiner/a, pot posar o llevar alguna cosa, segons gusts, pero a on no podem fallar, és en el nom del recipient a on es guisa l’arròs: La PAELLA, d’a on pren el nom de l’arròs cuinat en ell, que segons els ingredients, serà paella valenciana, paella de marisc o paella de coses, pero sempre es fa en PAELLA, no paellera.

     Paella ve del Llatí “Paela”, del que naix etimologicament nostre valencià paella, que és el equivalent al castellà sartén, en mànec o en dos, quatre o més anses segons el tamany. I vosté segurament contaminat pels clients madrilenys de la meseta digué, a la PAELLA, el incorrecte nom de “paellera”, atifell que tant profesionalment maneja vosté, està denominació equivocada està també equivocada en el diccionari de la Real Acadèmia Espanyola, a on també posa equivocadament que la Llengua Valenciana és dialecte del català, quan l´Idioma Valencià fon el primer romanç cult d´Europa en sigle d´Or, cent anys abans que l´obtinguera el castellà i que el català encara no la tingut i segurament no el tindrà, si no el roba a nosatres.

 La associació que encapçala l´escrit, i a la qual tinc l´honor de perteneixer, porta anys lluitant contra molts actes de despersonalisació que patim els valencians en nostra cultura, a tots els nivells i per molts  motius, contra l´apropiació indeguda pels catalans de nostra Llengua Valenciana, contra el calificatiu de Levante que tant els agradada als mesetàris, contra el nom de la paella per paellera, contra la despersonalisació de la nostra nacionalitat, a la que no consideren històrica i consideren històriques a Astúries, a Galícia, i a les recents inventades nacionalitats d´Euskadi i Catalunya.             

Quan Espanya és, una, per que Sant Vicent Ferrer aixina ho volgué en el Compromís de Casp (1412), per que Colon pogué anar a descobrir Amèrica perque un atre valencià, Lluís de Santangel, li deixa, sense penyora, els diners als Reis Catòlics per armar la flota, per que tenim el Tribunal més antic del mon, per que som l´única nacionalitat que ha tingut dos papes, per que quan més de mija Espanya era analfabeta un valencià ya havia escrit el Tirant lo Blanc i havíem imprés el primer llibre, som els fundadors del primer manicomi de folls i orats del mon, Tenim El Misteri d´Elig únic acte sacre representat i cantat en una iglésia en valencià, per que més de la mitat de les bandes de música espanyoles son valencianes, per que en esta valenciana terra nostra, tenim l´únic deport milenari i autòcton com és la Pilota Valenciana, hem inventat l´horchata, la paella, les falles, les fogueres, el moros i cristians, la tomatina i els bous al carrer, som els amos de la pólvora, som els hereus de la ruta de la seda i els que tenim més restes arqueològics Iberes, en troballes com la Dama d´Elig, el guerrer de Moixent o el tesor de Villena….. ¿i no som nacionalitat històrica? !! Arre gat ¡¡Som del Sénia al Segura i d´Ademús a la mar valencians d´una nacionalitat històrica.

Sr. Amadeu li preguem que en honor als nostres antepassats faça que la gent s´entere que l´atifell que dona nom al plat més internacional espanyol es diu PAELLA.

Deja una respuesta