En este momento estás viendo 1 de novembre, és el dia de Tots els Sants

1 de novembre, és el dia de Tots els Sants

El pròxim dilluns 1 de novembre, és el dia de Tots els Sants. Los valencians sempre hem celebrat este dia com a respecte cap als nostres difunts, com a part de la nostra tradició, este dia és assistir als cementeris per a dur-los flors als que no están, la senya més significativa, és que els valencians en este dia mos gastem més diners en flors que en tot l’any. Una volta terminat l’assistència al cementeri, se sol fer menjar familiar, a on no faltara les típiques darrerias com els bunyols de vent, ossos de sant, fogassa de tots els sants, els panellets, etc, encara que hui en dia no és tot tan caser com antigament, si és de veres que es pot trobar en qualsevol pasticeria de barri en molt bona calitat. Ya per la vesprada, és com si fora un festiu qualsevol, es pot anar al cine en els mes chicotets, al parc, él donar un passeig pel barri, anar al centre de la ciutat, vore els mercats migevals que es fan per estes dates, com el de Concentaina el mes conegut i mes antic d’Espanya, atres van a passar el dia a la naturalea. En este dia de Tots els Sants, era tradició de ficar por als mes menuts segons el lloc a on habita i la llegenda que hi haguera en el lloc, en els que parlaven des de animals o personages ficticis, se’ls contava en històries com el mal de Buitoni, Dracs, Bruixes, la Tarasca, el Home del SAC, Quarentameula, el Moro Mussa, ect.

Hui en dia una part de totes estes tradicions tan nostres, s’estan perdent per l’importació d’atres festes d’atres països per pur consumisme. El Halloween que es celebra hui en dia no és la que celebraven els Celtes, els primers en celebrat esta fiesta i no te que ver en aquella. És veritat que no l’han introduït tant, que esta festa es quedara ací per a sempre, puix no hi ha comerç, colege, institut o qualsevol cosa que tinga que vore en el seu Consum d’esta fecha, no tinga algun alicient per a oferir al consumidor. Des de ya molt menut, els chiquets en el colege, ya se’ls instruïx en esta festa, és veritat ho passen genial. Pero si, als chiquets els hagueren fet festes en buitonis, bruixes, etc, segons nostra tradición que els pogueren fer por, ¿ho haguéren acceptat els valencians com a tradición?. Per cert, en valencià no trobe la paraula Halloween, si els valencians escrivim com ho parlen, ¿s’escriuria Jalogüín o halowin?. Feliç dia de Tots els Sants i mantingam les nostres tradicions tot lo possible, que no nos arrebaten lo nostres.

Autor: Francesc Antoni

Deja una respuesta