En este momento estás viendo Un atre 9 d’Octubre
Imagen de Mayte Bauset en Pixabay

Un atre 9 d’Octubre

Tenia que ser un dia festiu de vítols i aplaudiments, de goig i orgull valencià, i despuix dels actes oficials del matí i de la mascletà, fruir de lo familiar regalant a les dònes la mocadorà, pero no, fa 40 anys que els 9 d ́octubre, dia nacional valencià, es un dia crispat per les reivindicacions i la lluita, d ́enfrontaments i de cors plens de resentiments. Malaïts aquells que aprofitant-se de la democràcia s ́han venut a l ́or de Madrit i atres al català, corroent i robant lo valencià.

Pero un dia qualsevol quan vinga o passege vosté pel Cap i Casal ( la primera i la casa de tots els valencians del Regne ) vaja a la plaça del Poeta Llorente de la ciutat, i vorà vosté en un chicotet parterre el monument d`un famós pintor, una “parà” d ́autobusos i estarà al costat del Palau del Temple, a on en la cara nort del dit palau, n ́hi ha una placa a mija alçà a on posa, que en eixa plaça estava la torre de Alí Bufat de la porta de Bab-el-Shadchar, una de les 7portes de la muralla que tenia com a defensa Valéncia-ciutat, i a on diuen les cròniques, que fa 783 anys els moros onejaren, en senyal de rendició, un penó en les barres d ́Aragó.

Ya en la plaça i front a la placa, tanque vosté els ulls i en una miqueta d ́imaginació sentirà vosté l ́olor a murta escampà per terra, oirà el soroll de la gent mora i cristiana de Balansiya, les trompetes i els timbals, el rossollar dels cavalls, i les órdens dels alferes del rei Jaume, també oirà la benvinguda del rei moro Zayyan donant les claus de la ciutat al Conquistador cristià.

Quan al cap d ́un moment óbriga vosté els ulls vorà de nou al famós pintor, la parà d ́autobusos, oirà el soroll dels coches i sentirà l ́olor a fum dels escapes, pero haurà estat vosté en el mateix lloc que estigué Jaume I un 9 d ́octubre de 1238, i ya per a sempre estarà vosté impregnat de la llibertat que “Ell” mos donà otorgant-nos els FURS.

¡¡ Vixca Valéncia de d ́alt a baix lliure de lladres bochins i tirans!!

ERP/setembre 2021

La imagen tiene un atributo ALT vacío; su nombre de archivo es no_et_rendixques-1-1024x687.jpeg

Els valencians tenim que lluitar contra eixes forces extrangeres que roben idiomes i banderes

Deja una respuesta