En este momento estás viendo PILOTA VALENCIANA

PILOTA VALENCIANA

El deport més bonico del món

Vaig a iniciar una série de colaboracions per a uns bons valencians “normals que no nurmalitzats” a l’entorn del més valencià dels deports; són ya alguns anyets parlant i escrivint d’esta genial raó d’identitat, el joc de pilota tan vell com bell i capaç d’haver creat un vocabulari específic i ben enriquidor de la nostra Llengua Valenciana.

Foto: Infoplay.info

No cal aclarir que les entitats que hui dirigixen tant el món professional “La nova Fundació de Pilota Valenciana–Funpival-“ com el d’aficionats “La Federació de Pilota Valenciana –Fedpival-“ escriuen en l’atre valencià, empobrint el llenguage cult i viu dels jugadors, trinqueters i l’afició.

A poc a poc i un número darrere d’un atre parlarem d’una breu història de la pilota; de la nostra Selecció que ha segut campeona d’Europa i del Món; dels Clubs, les Escoles de Pilota, la Tecnificació i el Cespiva; de la gojosa realitat de les Dònes pilotaris; dels mijos de comunicació; del Dia de la Pilota i els Homenages-Premis; de Llibres, Museus, Escultures, Monuments, etc. i sobretot de les variades modalitats que nos fan ser únics (en lo positiu) i escampar per tots els racons valencians a uns enamorats d’este deport que lluirien molt mai eixa ¡maravellosa creativitat valenciana!

Vos cite les modalitats “vives” procurant fer-ho cronològicament com ara:

 • A Llargues o Llargues i Ralles
 • A Raspall, Raspot o Raspallot
 • A Percha; a Palma o Curtes
 • A Pilota Grossa
 • A Galocha
 • A Galochetes de Monòver
 • A Escala i Corda o a l´Alt
 • A Frontó Valencià o les 3 parets a la valenciana manera
 • A Frontó en flares (Chert i Traiguera)
 • A Joc Faller o Joc de carrer
 • A Raspall adaptat en cadira de rodes
 • A deixarem a banda les modalitats internacionals com ara el frontó de paret única o Wan Wool
 • El Joc Internacional en camps d’herba, etc.

Com a remat per ad este primer artícul, vejau els escrits i poemes que van al final del meu llibre IDENTITAT; de Xavier Casp, d’Anfós Ramon, de Ricart Jesús i meus a la Pilota en general i al Frontó Valencià; la cançó de la Pilota que és la sintonia del ¡Cavallers, va de bo!, ara en la 107.7 Play ràdio, 13 h. de dilluns a divendres, és lletra meua en veu i música de Vicent Savall (últimament també la canta el Tio Fredo)

Aureli López

Deja una respuesta